top of page
basjankylstra

Een gezamenlijke digitale infrastructuur voor Warmtetransitie

Opinie

De ambities van de warmtetransitie lijken steeds minder haalbaar. Arbeidsmarkttekorten, moeizame publiek-private business cases, complexiteit en relatie met andere dossiers en gebrek aan actuele data hinderen progressie ondanks bereidwilligheid en financiële middelen. Zowel op landelijk als op gemeentelijke schaal wordt door de hele keten keihard gewerkt. Registraties van acties zijn echter onvoldoende en data is niet actueel. Voor gemeenten is het moeilijk om effectiviteit te meten en te sturen. Iedere gemeente heeft tot nu toe zonder specifieke leidraad eigen resources gekozen passend bij de afgelopen fase van warmtetransitie met veel ruimte voor heel veel toepassingen. Maar de warmtetransitie is in een nieuwe fase beland, er moet snelheid worden gemaakt. Dit vraagt om landelijk gestandaardiseerde werk- en registratieprocessen die datagedreven sturing mogelijk maken.



Ambities van de warmtetransitie zijn op de huidige manier niet haalbaar

Om maar direct met de deur in huis te vallen: in het huidig tempo gaan we onze doelen voor de warmtetransitie niet halen. Als we in dit tempo doorgaan, halen we onze verduurzamingsdoelen pas tegen 2150, honderd jaar te laat. Er dienen per dag 600 huizen te worden geëlektrificeerd om de totaal 7 miljoen aardgasvrije woningen in 2050 te behalen. Deze eerste acties om hier te komen zijn beschreven in Transitievisies en wijkuitvoeringsplannen, toch lijken de eerste resultaten niet aan te sluiten bij de ambities. Er is veel inefficiëntie in het inzetten van de capaciteit om de acties vorm te geven door versnippering. Ondanks een groeiend aantal collectieven en door Rijksoverheid ingestelde samenwerkinitiatieven, is elke gemeente zelf aan de slag met onder andere digitale middelen en inzet van andere resources. Meer financiële middelen beschikbaar stellen is niet de gewenste route. Doelmatig en schaalbaar investeren is nu nodig om snelheid te gaan maken.


Acties, maar geen (actueel) inzicht

Er wordt door de gehele keten keihard gewerkt en er zijn dan ook heel veel hoopvolle inventieve initiatieven (met als trend dat er bewustwording is dat er meer in collectief moet plaatsvinden) georganiseerd. De som der delen is echter nog niet effectief genoeg. De aanpak is gefragmenteerd en er ontbreekt een overkoepelend inzicht. Het ontbreken van gestandaardiseerde registratieprocessen belemmert onze mogelijkheid om de effectiviteit van verschillende initiatieven te meten en zodoende van elkaar te leren of best practices te koppelen aan vergelijkbare situaties. Ook kost het samenbrengen van de resultaten van de talloze initiatieven en rapporteren veel tijd, terwijl dit door middel van standaardisatie een stuk simpeler kan. Daarnaast is data per definitie niet actueel. Variaties van een paar maanden tot aan 2 jaar zijn regel. Gemeenten wordt het hierdoor moeilijk gemaakt om effectief te sturen.


Digitale Oplossingen, maar niet schaalbaar

Voor registratie van acties zijn er vele oplossingen en daardoor aanbieders. Deze versnippering veroorzaakt een grote druk op publieke financiële middelen en belemmert de warmtetransitie. Door de vele oplossingen blijven we met alles in de test/pilot fase en wordt nagenoeg niets opgeschaald naar een professioneel niveau. Uitwisseling van data, learnings, inzicht vanuit gemeentelijk naar provinciaal (en rijks-) niveau is onvoldoende en belemmert acceleratie. Een uitwisselbare registratie van data is essentieel om datagestuurde besluitvorming mogelijk te maken, zowel op nationaal als lokaal niveau. Voor beter begrip van effectieve initiatieven, inzet middelen, handelingsperspectief en snelle en eenduidige rapportage naar stakeholders.


Onze oproep

De grote hoeveelheid taken die een gemeente heeft noodzaken haar in heldere keuzes. Om de warmtetransitie te versnellen doen wij een oproep aan specifiek de overheid als belangrijkste regisseur in de keten. Wij pleiten voor een inzet op een schaalsprong in productiviteit door:

  • Focus op actuele, betrouwbare en complete, open en gemeentelijk, regionaal en nationaal uitwisselbare data voor verbeterde informatievoorziening.

  • Focus op actuele, betrouwbare en complete, open en uitwisselbare data in een nationaal digitaal stelsel via generieke platformen. Voor alle stakeholders voor productiviteitsverhoging in de keten.

  • Focus op duidelijke en vooral actuele registratie en daardoor overzicht van de status voor handelingsperspectief waardoor alle overige acties (campagnes, energiecoaches, informatieavonden) kunnen verdubbelen in effectiviteit.

  • Focus op schaalbare en bewezen interoperabele professionele oplossingen voor maximale synergie. Te bereiken door het stellen van duidelijk specificaties en criteria. Bouw aan een stelsel van datadienstverleners die samen gekoppelde integrale ketens mogelijk maken. In plaats van alle pijlen op één almachtige leverancier of groeifondsinitiatief te richten.

  • Focus op versnelde implementatie: Start pragmatisch met 3 aanbestedingen om door marktwerking snelheid en innovatie te borgen. Het resultaat geeft richting tot een landelijke aanpak.


Standpunten:

  1. Ambities, maar niet haalbaar:

• Ver achter op nationale doelstellingen (sturing of interventie nodig)

• Keuzes maken

• Meer financiële middelen is niet het antwoord

• Acceleratie noodzaakt tot standaardisatie werk- en registratieprocessen

  1. Acties, maar geen (actueel) inzicht:

• Er wordt door de gehele keten keihard gewerkt

• Veel eigen keuze resources, weinig standaardisatie

• Beperkt inzicht in de actuele status en de effectiviteit van acties, hierdoor beperkt lerend vermogen

• Geen beschikking over actueel inzicht

• Noodzaak datagedreven besluitvorming en eenduidige rapportage naar stakeholders voor beoordeling inzet publieke financiële middelen

  1. Digitale Oplossingen, maar niet schaalbaar:

• Door de vele oplossingen alles in de test/pilot fase en geen opschaling

• Uitwisseling van data, learnings, inzicht vanuit gemeentelijk naar provinciaal (en rijks-) niveau is onvoldoende en belemmert acceleratie

• Noodzaak tot future proof registraties voor continuïteit inzicht (de warmte transitie is minimaal tot 2050)

5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page